Hvad jeg ønsker jeg vidste om at at holde et 10-minutters oplæg

For mange er det en skræmmende tanke at skulle levere et oplæg foran en forsamling eller til en eksamen, men i virkeligheden er det ret simpelt. Hemmeligheden er at gøre det diffuse “oplæg” til et konkret “budskab”.

Under min studietid og i min funktion som eksaminator har jeg set en del oplæg af forskellig kvalitet. De bedste af dem har respekt for tilhørerne, og de værste forsøger at presse så meget information som muligt ind i deres taletid. I stedet for at tilhørerne forbløffes over en tilsyneladende endeløs viden om emnet, bliver oplægget præget af en tilsyneladende mangel på at kunne disponere fornuftigt over den tildelte tid.

Disposition

Det følgende gælder, hvadenten du har 5 minutters taletid eller 90 minutters taletid. Den eneste forskel er, hvor lang tid du har til at underbygge dit budskab.

Her er den disposition, dit oplæg skal følge for at være mest effektivt:
– Introduktion (af dig og emnet).
– Hvorfor tale om emnet (budskab – “take-away”)?
– Hvordan vil du sige det (disposition / præsentation af det pointerne)?
– Pointe 1.
– Pointe 2.
– Pointe 3.
– Hvad har du sagt (sammenfatning og konklusion af pointerne)?
– Hvorfor sagde du det (budskab og take-away)?

Pointerne er bevisførelsen for dit budskab. Det kan til at begynde med virke underligt med al præsentationen of sammenfatningen – som om du gentager dig selv – men som tilhører er det rart at blive guidet igennem det, du har at sige, og opmærksomheden bliver holdt fast. Med symmetrien i oplægget virker det for tilhøreren meget bevidst disponeret: Du har ikke bare proppet ting ind, fordi du skulle udfylde din tildelte taletid.

Tempo

Det er meget forskelligt, hvor hurtigt folk taler. Alt efter dialekt og temperament kan det veksle fra 40 til 300 ord per minut. Alt efter hvordan du taler normalt og sværhedsgraden i det emne du fremlægger, skal du tage stilling til hvilken hastighed, du vil tale med. Nyhedsoplæsere sigter efter 100-120 ord i minuttet, hvilket jeg også anbefaler, for at det ikke lyder som om, man bare japper afsted. Igen handler det her om respekten for tilhørerne; at du er der for deres skyld (de er kommet for at modtage dit budskab), de er der ikke for din skyld.

Med ovenstående er resten ren matematik. Med fx et 10-minutters oplæg skal du regne med 1000-1200 ord, der skal udtales, alt efter dit valgte taletempo. Ordene skal fordeles over din disposition. Jeg ved ikke med dig, men ligepludselig lyder 10 minutter / 1200 ord – i mine ører – meget overkommeligt og endda som lidt for kort tid til at nå at sige noget vigtigt? Måske skal der endda være afsat et par minutter til spørgsmål? Tiden løber.

Når dit oplæg er skrevet, er det vigtigt, at du øver det. På den måde kan du vurdere dit reelle tempo og finpudse indholdet. Husk at anvende et stopur. Øv dig stående, så du rigtig kan bruge lungerne, og hvis du er så heldig at have en blæsevejrsdag til rådighed, så skynd dig ud og fremfør oplægget mod vinden, ligesom Demosthenes gjorde; Naturen er en meget taknemmelig tilhører (ingen buh-råb), og det er vigtigt at kunne tale så højt og tydeligt, at alle tilhørere har mulighed for at forstå dit budskab. Jo mere øvelse og finpudsning jo bedre: Hold oplægget for dig selv, venner, familie eller tilfældige tilhørere.

Belønning

Der er en del arbejde i at levere et oplæg velforberedt, men med ovenstående opskrift kan du glæde dig til, at det bliver din tur, i stedet for at grue i dagene (ugerne?) op til leveringen. Ydermere vil dine tilhørere være henrykte over kvaliteten af dit oplæg. Som eksaminator vil jeg love, at det er en investering, der bliver sat pris på. God arbejdslyst.

En tanke om “Hvad jeg ønsker jeg vidste om at at holde et 10-minutters oplæg”

Der er lukket for kommentarer.