Ellipsis / udeladelsesprikker på dansk Apple Mac-tastatur

… hvis du, som jeg, også har haft brug for at skrive udeladelsesprikker (engelsk ellipsis, “…”) på dit Mac-tastatur, uden at vide hvordan man gør, er her løsningen:

På det engelske tastatur (som visse danske sider også refererer fuldstændig ukritisk til), er genvejen option-; (semikolon) – men det fungerer ikke på det danske tastatur, fordi du for at skrive ; skal taste shift-, – og option-shift-, giver (et sænket anførselstegn).

For at skrive ellipsis på et Mac-keyboard med dansk layout, skal du taste option-x

Velbekomme…

I iOS finder du udeladelsesprikker, ved at holde . (punktum) nede.

“Hvorfor?” – fordi det uadskillelige tegn “” er mere korrekt end tre adskilte punktummer efter hinanden ““. Se Dansk Sprognævns definition i §43 og en mere alsidig forklaring af brugen af udeladelsesprikker på Wikipedia.

Ordet ellipse kommer af græsk elleipsis ‘mangel, udeladelse’, af elleipein ‘udelade’.