Perspektiv: Valgkamp og krig

Midt i en tid med et forestående folketingsvalg i Danmark bombarderes indbyggerne med ligegyldige meningsmålinger og analyser, der ikke holder anden værdi, end at en politisk kommentators familie får brød på bordet endnu en aften. Man får styrket lysten til at melde sig helt ud af nyhedsstrømmen, indtil nogen gør noget ved det substantielle vakuum. Fortvivlelsen vokser i takt med, at man indser den dag aldrig kommer. Desperationen afhjælpes ved at finde nyt fokus.

Joey L. er født i Canada og driver en lille portrætfotobiks i Brooklyn, NY. Han er dygtig, men – når alt kommer til alt – bare en hipster-knægt med et dyrt kamera og et godt øje… Og dog.

Når arbejdet tillader det, tager han, finansieret af egen lomme, rundt i verden og fotograferer personlige projekter. Lige nu, midt i den danske valgkamp, rejser han rundt i Syrien med kurdiske soldater fra YPG, og dokumenterer menneskerne i konflikten. Han er ikke uddannet journalist eller ansat til opgaven. Han har valgt at gøre det. Valgt det. Det er givet, at han ikke engang hjemme i bekvemmelighederne ville bekymre sig det mindste om en dansk valgkamp, men han har dog valgt alt andet fra, og er taget afsted.

Ud af hans rejse er der indtil videre kommet en række fabelagtige fotografier og nu også nedenstående video. I slutningen af videoen kommenterer han selv, at dokumentationen har et ensidigt bias, men at optagelserne ikke havde været mulige uden soldaternes kurdiske gæstfrihed.

Se den for hvad den er: Et nyt perspektiv på den snæversynethed og selvoptagethed vi alle har tendens til at lade os lulle ind i, når vi får det for trygt og godt. Man kan ikke have andet end dyb respekt for et menneske, der frivilligt forlader sin hjemlige tryghed, og på vejen skaber noget enestående, uanset hvor meget man vælger at spekulere i et endeligt motiv for videoen.

Desuden, nyd fotografierne undervejs: De er fremragende.