Kameramekaniker: Autofokus

Et kamera er intet værd hvis ikke det kan lave skarpe billeder.

Jeg havde længe gået og undret mig over at mine billeder var lidt bløde i det. Jeg har læst flere guides til at få skarpe billeder (navnligt fra Click It Up A Notch: 1, 2, 3) og vidste at jeg gjorde alt rigtigt. Efter at have nærstuderet mange af mine billeder hvor jeg vidste at jeg havde fokuseret på personens øje og at forholdene for billedet var så kontrollerede at man burde kunne stole på et perfekt resultat fandt jeg ud af at problemet ikke var min teknik, men mit værktøj.

20131210-st-lucia-025Jeg gennemgik endnu flere af mine billeder og problemet var identificeret: Mit Nikon D90 led af backfocus – det eksponerede billede var fokuseret fjernere end autofokusmodulets måling. I mit kamera drejede det sig om 2-4% – ca. 2-4cm pr. meter. Jeg fandt testkort frem fra nettet og bekræftede problemet.

Næste skridt var at ordne det. De mere professionelle modeller kan mikrojusteres til hvert objektiv igennem kameraets software. Det kan et D90 ikke. Der skal åbnes for kamerahuset og justeres nogle skruer. Nikons danske servicecenter, DFA Service Aps, blev kontaktet og de forventede at det ville koste kr. 1000,- + moms for indgrebet hos dem.

Jeg overvejede det længe, men de penge kunne bare bruges til uendeligt mange andre ting. Mit budget er så presset at jeg søgte på nettet efter gør-det-selv-hjælp og fandt en YouTube-video:

Igen overvejede jeg mine muligheder længe. Indtil idag. Jeg lånte min fars gamle urmagersæt og kastede mig ud i projektet med flossede nerver.

Skitse over skrueplaceringer
Skitse over skrueplaceringer

Jeg tegnede en skitse over kameraets bund hvorpå jeg kunne placere de løse skruer så jeg vidste hvor de skulle sættes i kameraet igen (skruerne er forskellige). Jeg nåede desværre næsten at ødelægge kærven i to af skruerne før jeg gik i XL Byg og købte et nyt urmagersæt til 120,-. Alle skruerne kom ud med lidt snilde; Det er svært at arbejde med en kærv i størrelse 2,0mm!

Med bunden af kamerahuset åben kunne jeg justere umbracoskruerne der holder autofokusmodulet som vist i videoen. Jeg:

  • Justerede alle 3 skruer lidt.
  • Lagde batteriet i kameraet.
  • Balancerede kameraet med bunden i vejret på stativet.
  • Autofokuserede og tog et par billeder.
  • Kontrollerede fokusplanet på kameraets skærm.
  • Gentog proceduren indtil fokus lå korrekt.

De 2-4% var justeret ved at skrue ca 7 minutter med urets retning.

Et hjemmelavet testmiljø.
Et hjemmelavet testmiljø.
Mit hjemmelavede fokuseringskort. Det fungerede fint.
Mit hjemmelavede fokuseringskort. Det fungerede fint, men er lidt præget af at det blev sat op hurtigt. ;) Centerfokuspunktet lå på krydset og den vandrette linje hjalp til at placere kameraet korrekt og efterfølgende kontrollere at fokusplanet var parallelt.

Før- / efter-billeder:

Før fokusjustering.
Før fokusjustering.
Efter fokusjustering.
Efter fokusjustering.

Indrømmet, det kan være svært at se forskellen på fokuskortet, men den er der og effekten af justeringen er allerede bekræftet.

Kameraet er lukket igen. Alle skruer på deres rette plads, bortset fra de to med den tvivlsomme kærv. XL Byg havde ikke nogle nye til mig i så lille en størrelse, men jeg ringede til DFA Service og spurgte om de havde noget til mig. Tore lød temmelig bekymret da jeg fortalte hvad jeg havde gjort ved mit D90. Han lovede at sende mig nogle nye skruer.

Jeg har taget uendeligt mange testskud med mit nu perfekt autofokuserende Nikon D90. Jeg elsker at se på resultaterne og glæder mig allerede til næste gang jeg får mulighed for at tage billeder igen!

Holdt i armslængde fra ansigtet med 105mm objektivet på. Click på billedet for fuld opløsning.
Holdt i armslængde fra ansigtet med 105mm objektivet på. Autofocus har fundet REFLEKSIONEN i mit øje… Det er uhyggelig præcision! Click på billedet for fuld opløsning.

Spørgsmål eller kommentarer til processen? Skriv dem herunder.