Bog: Se Her!

Rudi Hass har forfattet et 500 siders kompendium over fotografen William Mortensens teknikker og fotografifilosofi. De flinke mennesker nede fra biblioteket har lånt mig et eksemplar.

Omslag Rudi Hass, Se her!Bogen henvender sig til “fotografer og andre billedskabere” der har fagets basale teknikker på plads og søger læring om det gode billede: Hvorfor fungerer nogen billeder og andre ikke? Hvordan omsætter man sin vision til virkelighed med succes?

Bogen fokuserer på at et godt billede:

  1. Fanger
  2. Fængsler
  3. Fornøjer

– ved at have

  1. Blikfang
  2. Tiltrækning
  3. Sen udløbsdato

Teoridelen er omfattende. Digital Foto har ligefrem kaldt den “tung”, men det siger måske mere om deres målgruppe end bogen. Den berør alt fra urinstinkter – fight or flight – til øjets anatomiske opbygning og hjernens måde at opfatte synsindtryk. Den nøjes ikke bare med at beskrive kompositionsteorier, men forklarer hvordan øjet og hjernen bevæger sig gennem billedets blikfang og guider igennem virkemidler og faldgruber når man vil fængsle beskueren. Rudi Hass beskriver billedforståelse ved bidrag fra alt fra nutidige hjerneforskere til de klassiske billedmestre som Da Vinci og Hogarth.

Bogen er rigt illustreret med skitser, modeller, eksempler og fotokunst af især Ragne Sigmond. Sprog, illustrationer og typografi går op i en højere enhed. Bogens kvalitet er så høj at jeg ligefrem vil kalde den smuk – alle involverede parter, fra forfatter til forlag, kan være stolte af resultatet. Alle oprigtigt billedinteresserede fortjener at have den stående i bogreolen.

Hele bogen er inspireret af Rudi Hass’ tilfældige bogantikvariatfund af en af William Mortensens bøger og baseres på Mortensens bogudgivelser fra 1930’erne og frem. Han var i sin tid en berømt pictoralist men hans virke blev på nærmest religiøs vis undergravet af puristbevægelsen i form af Group f/64 anført af Ansel Adams. En interessant konflikt der hjælper til at holde læseren involveret i bogen; Et snedigt træk af Hass.

Bogen har klart levet op til mine forventninger. Mit primære mål med at læse den var det fotografiske (tekniske) læringsudbytte, men jeg er positivt overrasket over den gennemgående fotografifilosofi bogen har. Det har nærmest været en åbenbaring at se den sammensatte mosaik af fotografiforståelse jeg har sammenstykket fra utallige online artikler og diverse fotobøger tydeliggjort og beskrevet i klar tale. Som om jeg har fundet en uventet smutvej gennem den ufremkommelige skov af fotoundervisning og er nået oplyst ud på den anden side. – Ok, det lyder måske lidt for malende, men der er bare et eller andet over Se her! der lyder rigtigt. Det skal der sættes pris på.

Afslutningsvis accentueres at alle attrår allitterationer:

Bemærkelsesværdige billeder:

  1. Befaler
  2. Berører
  3. Beriger

Bogen er ikke let tilgængelig. I skrivende stund lader det til at forlaget har få eksemplarer tilbage og sælger dem for kr. 645,-. Den søde bibliotekar advarede mig om at der kunne være lang ventetid da hun reserverede den for mig. Bogen var dog klar til afhentning efter 10 dage – måske var jeg bare heldig.

ISBN: 978-87-92750-06-8