Polsk Elektro-jazz

“Ikke umiddelbart en genre der lyder specielt tiltalende”, havde nok været min kommentar, hvis jeg var blevet præsenteret for Skalpel, indtil for et par dage siden. Spotify’s Discover har til gengæld gjort det igen – fundet frem til endnu et ynglingsband baseret på hvad jeg i øvrigt har lyttet til i programmet.

Jazz er godt, men bliver ofte enten for avantgarde eller for sveskejuice-agtigt. Hip hop / break-beats er godt, men kommer hurtigt til at minde om musak. House er godt, men genrens umti-umti bliver for cheesy. Nu-jazz er vildt, men genrens kunstnere har svært ved at forny sig uden at snuble ned i en af de dybe vandhazarder som ovennævnte genrer udgør. Spotify’s Discover sender Skalpel ned af fairway’en og lægger dem perfekt til rette på min musikgreen, lige til at putte i ørerne.

Polen har åbenbart en stolt jazztradition og den bygger duoen Skalpel fint videre på. Deres seneste LP Konfusion er helt tilbage fra 2005, men når deres musik både kvalitet- og lydmæssigt minder om giganter som Jazzanova og Zero 7, må man næsten formode at de har været involveret i andre projekter i mellemtiden. Seneste livstegn er tilsyneladende “If Music Was That Easy” (YouTube-video – skal vi danse Salto sammen?), så måske kan man håbe på at der er en udgivelse på vej. Genren er ikke så udbredt i Danmark at de tournerende bands lægger vejen forbi landet med et live-set (eller tager jeg fejl?), så fans må enten rejse eller længes efter udgivelser.

Skalpel udgiver (selvfølgelig!) med Ninja Tune – det kunne jeg næsten have gættet mig til: Det pladeselskab har godt nok forsynet mig med mange lyttetimer i tidens løb. Der er flere smagsprøver på deres SoundCloud-profil, hvis ikke du har mulighed for at lytte til dem gennem Spotify.

Her er lidt perfekt læsemusik til dig – det gearer tankerne lidt ned og giver kreativiteten rum til at blomstre: