Farveblindhed er svært at forklare

Jeg forsøger at variere de forklaringer jeg giver folk, når de forundrede forsøger at forestille sig, hvordan det er at være farveblind. Jeg synes følgende forklaring lyder meget fornuftig, men folks uforstående blikke fortæller mig, at det ikke hjælper meget:

Jeg er primært rød-grøn-farveusikker. Det betyder at farverne rød, grøn og brun, for mig, nærmere ligner nuancer af den samme farve. Ligesom der findes blå og mørkeblå, flyder farverne lidt sammen i samme hjørne af farvespektret.

Jeg har vendt mig til ikke at omtale farverne ved navn, men pege og sige den farve – det giver for meget forvirring hvis jeg vover pelsen og satser på at nævne en af farverne. Det er svært at forklare min virkelighed for en, der ser en anden.

Alligevel leder jeg ukueligt efter måder at illustrere det på. Jeg faldt tilfældigt over nedenstående billeder som jeg lavede en fin lille gif over. FotoJT.dk har et galleri med aften-vejbelysning som jeg studsede over, på en tilfældig surftur rundt på nettet.

colourblind

Animationen viser to langtidseksponerede aftenbilleder, taget kort efter hinanden. Her er en rækkefølge over de ting jeg lagde mærke til mellem de to billeder:

  1. De er nærmest ens. Hvorfor er der taget 2?
  2. Hov, det ene billede har et lysspor fra en bilforlygte, det har det andet ikke.
  3. Det ene billede er lidt undereksponeret i forhold til det andet.
  4. [Der var en forskel i billedcentreringen som jeg har fjernet, da jeg lavede animationen]
  5. Der er lidt forskel i skyernes placering.
  6. Det andet billede har et lysspor fra en bilbaglygte!

Om det er min farveblindhed der gjorde at jeg lagde mærke til de to typer lysspor med 3 andre interessepunkter ind imellem ved jeg ikke. Men se på billedet og læg mærke til hvor tydeligt det er for din farvesans. Jeg ser ikke den røde stribe særligt tydeligt.