Godt nytår! – og pas nu på

2012 er ved at rinde ud, og det er blevet tid til at finde fire forskellige tal frem til at notere årstallet med – det er ikke sket siden 1987. De sidste par dage har stået på opvarmningsfyrværkeri, ligesom de plejer – garanteret til stor frustration for dyreejere. Men jeg synes nu, det er meget spændende; det markerer dagene op til årsskiftet som noget særligt.

Det regner udenfor. Det kan betyde mange ting. Det sætter måske en dæmper på aftenens og nattens udendørsaktiviteter. Det bliver mere omstændigt at brænde fyrværkeri af og få skudt det nye år ordentligt ind. På den positive side betyder det måske en mindre mængde luftforurening? Det er smukt med nytårsraketter, og alt det andet luftskyts, men skønheden falmer – i mine øjne – når de stiger til vejrs i en tyk tåge af sod, giftige gasser og et tæppe af tungmetaller.

I film betyder regnen i reglen en eller anden form for forandring. Der skal ske noget, og regnen signalerer en form for nødvendig transitionsperiode, før man når til opklaringen på den anden side af skyerne. Hvilken form for opklaring vi ser på den anden side af nytårsregnen, tør jeg ikke spå om. Men jeg ved at det har været et hektisk år for mig, med en del store, åbenlyse forandringer, som jeg gerne så en opklaring på i det nye år. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der er klar til at begynde på det næste kapitel.

I aften og nat er jeg – til en forandring – på arbejde. Det bliver ualmindeligt sobert at træde ind i det nye år, og hvis regnen kommer til at betyde, at folk holder lidt igen med festivitassen, kan det være at det også bliver en forholdsvis fredelig nytårsvagt på sygehuset. Jeg tror, at jeg ville have godt af lidt fred til kontemplation på en nytårsaften – men jeg forventer alligevel, at vagten bliver fyldt med dumstive mennesker, der er kommet til skade i deres brandert, og som er ude af stand til at sætte deres situation i perspektiv til livet universet og al ting. Men jeg lover, at jeg tager en stor portion tålmodighed med på vagt. Jeg håber det rækker.

Du skal fyre den af i aften. Du skal sørge for at sparke 2013 godt i gang med glæde, fest og farver. Du skal sætte pris på alt det gode du har, og tage imod alt hvad det nye år byder af medgang og modgang. Sørg for at sprede glæde omkring dig. Så forsøger jeg at hjælpe folk tilbage på nytårssporet, i stedet for at bruge tid på hospitalet.

Rigtig godt nytår allesammen! Jeg håber vi ses i 2013. Pas på jer selv.