Lillejuleaften 2012

Året synger på sidste vers. Der er lige faldet endnu en ordentlig bunke sne. En eller anden pseudo-kristen højtid skal afvikles i løbet af de næste tre dage. Dagen er tiltaget med 0:00 (ifølge DMI). Igen i år har jeg en følelse af at julen i højere grad betyder pres over at skulle balancere forventninger til gaver, traditioner og samvær end det handler om noget positivt.

Bauble
Tilfældigt julebillede fra Flickr.

Hvad er gavebudgettet for i år? Der er sikkert lavet en utroligt usexet og alt for praktisk aftale om ikke at spendere mere end kr. X på gaverne til hinanden. Det er fint at være økonomisk ansvarlig, men hvorfor så i det hele taget spendere pengene hvis der alligevel ikke rigtig er råd eller engagement til at smide penge efter andet end en eller anden obskur vinoplukker nede i Inspiration?

Hvis gavebeløbet er den centrale del af højtiden, så har du mistet fokus.

Vi skal holde hjulene i gang, og alt det der, men jeg oplever bare alt for meget at julen lige så godt kunne være et beløb du trak fra i skat, og fik igen ved at gå ned til den kommunale pisgave-automat og indløse den kode du har fået sendt til den e-mail som du har tilknyttet din nemkonto. Hvis du sidder og tænker “det lyder faktisk meget smart”, så er jeg sikker på at julen fungerer godt for dig for tiden. Hvis du tænker, “ej lizzom det totalt ikke er sådan!” vil jeg bare lykønske dig – den glæde du føler ved højtiden er dig vel undt. For mig er julen blevet noget alt for praktisk, der skal planlægges halvanden måned før (butikkerne juler 17% af dit liv!). Som et stille, indspist oprør handler jeg kun julegaver i den sidste uge før d. 24. december. Alting kan alligevel byttes til det som du har skrevet på din bestillingsseddel ønskeliste, så hvorfor ikke bare købe noget tilfældigt crap i en butik med byttegaranti?

Jeg håber inderligt at aftenen i morgen genopliver min glæde ved julen. Jeg håber at alt det jeg væmmes over ved julen vil blegne i lyset af at julen også i høj grad er en lejlighed til at mødes med og værdsætte de mennesker man holder aller mest af. Jeg krydser fingre. Og fortsætter med at smile og ønsker folk jeg passerer på min vej en rigtig glædelig jul! – og det er oprigtigt ment, men til helvede med konsumerismen.

Fortæl mig hvorfor jeg tager fejl. Fortæl mig hvad jeg har glemt i julen. Fortæl mig jeg ikke er den eneste. Skriv en kommentar herunder. Glædelig jul. :)