Galleri: En lille nissepige

Det er dejligt at være lidt spontan: Sidst i November skulle Jessicas forældre forbi for at låne noget til weekenden. Jeg spurgte om vi, når de kom, skulle tage nogle billeder af deres datter. Den var de med på, og da de ankom havde de oven i købet været forbi en nissekostumebutik – så var der lagt an til at få taget billeder til julekortene.

Under optagelsen gik det op for mig, hvor stor en forskel det gør, når det ikke er ens egne drenge man tager billeder af, men en man ikke kender lige så godt. Der gik lidt tid, før jeg havde sporet mig ind på Jessicas mimik og timing. Hun var heldigvis meget tålmodig og ville gerne være med i den halve time vi tog billeder.

Jeg har meget at lære med hensyn til teknikken. Blitzene ville ikke helt som jeg ville, jeg skød hele sættet i ISO 1250 (???) og jeg fik skruet fra RAW- til JPEG-billeder i kampens hede.

“An error doesn’t become a mistake until you refuse to correct it.”

—  Orlando A. Battista

Hvad kan jeg lære til næste gang? Jeg har ikke penge til at opgradere mine speedlights til et mere kraftfuldt anlæg, så det er nok nærmere arbejdsgangen der skal være bedre styr på. Hvis jeg dropper TTL og går over til manuel flash-styring kan jeg skyde lyset ind før modellen kommer. I den proces kan jeg gennemgå indstillinger  som eksponeringstrekanten og optagekvaliteten (duh!). Så skal jeg bare bruge et minut eller to til at fin-indstille lyset, og derefter kan jeg koncentrere mig om at interagere med personen på den anden side af kameraet. … Det lyder helt rart at være så velforberedt – nu skal jeg bare lære at bruge manuel blitz.

Jeg tænker at jeg skal lægge mig i omegnen af ISO 200 (Nikons standard-ISO), lukkertid på 1/250s (CLS max sync speed), mit 105mm f/2.8 Micro Nikkor og en blænde på f/5.6 eller derover (giver 4-5cm dybdeskarphed ved 1,5m afstand til modellen). Hvis det viser sig at være umuligt at få en ordentlig ambient / blitz-balance med f/5.6 og 105mm kunne det være jeg skulle finde 35mm DX Nikkor frem – der skulle jeg gerne få lidt mere arbejdsrum.

Men nok tekniksnak. Herunder er resultatet af optagelserne, som jeg afleverede et par dage efter optagelsen.