MR kursus 2012: Dag 1

Så er vi i gang med kursus i MR teknik med forfatterne (2 af de 3) bag skolebogen i emnet: MRI In Practice, af C. Westbrook, C. Kaut Roth (ikke en af underviserne) og J. Talbot. De har afholdt kurset siden de udgav første udgave af bogen for mere end 20 år siden, og de er berømte og berygtede og nærmest legendariske for måden de underviser på.

Kurset er helt basal teknik, fra bunden og opefter, hvor de kommer ind på alle generelle emner med vores kliniske baggrund som omdrejningspunktet. De introducerede ugen som værende målrettede mod alle helt fra MR-begyndere til folk med mange års erfaring der skal have genopfrisket teorierne. De 2 første dage bliver med need-to-know-emner – ting man er nødt til at have styr på som MR radiograf for at man skal kunne betegnes som andet end end abe der bare sidder ved scanneren for at trykke på scannerknappen. Onsdag og torsdag er nærmere good-to-know-emner der, når man har styr på dem, gør at man er klædt godt på til at håndtere udfordringer der byder sig og optimere de parametre der er tilgængelige i det daglige arbejde.

Dagens emner

Som sagt har det været helt basalt i dag, men som altid har det alligevel været godt at høre det igen og fra en ny underviser. Og så er John Talbots arbejde med slideshow og 3D-animationerne fabelagtige.

Vi begyndte med atomets opbygning, MR-aktive atomer og hydrogens mangfoldighed i kroppen. Vi så på henholdsvis klassisk og kvantemekanikken, og Westbrook lagde vægt på at man ikke kan forklare alt hvad der sker i MR scanneren med hverken den ene eller den anden enkeltvis, og det at MR-begyndere forsøger, er det der skaber størst forvirring i begyndelsen.

Westbrook (og Talbot) er dejligt nørdede passionerede når det handler om MR. Westbrook har ligefrem tatoveret et citat af Michael Faraday på underarmen og Larmors frekvens-ligning på håndleddet. Deres entusiasme er smittende.

Som sagt er det godt at få selv det mest basale fortalt en ekstra gang. Små fakta såsom at NMV (nettomagnetiseringsvektoren) ikke precesserer og at ingen kerner precesserer vinkelret på B0.  altså at der stadig kun er parallelt og antiparallelt precesserende kerner og at FID sker i løbet af ca. 10 ms er godt at få banket ind en ekstra gang.

Billedkontrastparametre kom vi også ind på:

 • Intrinsic
  • T1
  • T2
  • PD
  • Flow
  • ADC
 • Extrinsic
  • TR
  • TE
  • TI
  • Flip angle
  • Turbo factor
  • b-value

Også her var der mest repitition, men jeg har sat mig for især at få styr på diffusionsvægtede serier under dette kursus, så da Westbrook introducerede ADC og b-value spidsede jeg ører. Jeg glæder mig til vi dykker lidt dybere ned i emnerne.

Efter frokost underholdt Talbot med MR sikkerhed og skræmmende eksempler på når forholdsregler er blevet negligeret. Vi fik desuden set den sagnomspundne slide der efter sigende skulle have taget 3 måneder at animere, heraf 8 dage at rendere… og ca. to et halvt sekund at afvikle! Talbot forsvarede – med et smil på læben – den tid han havde investeret i animationen med at han jo brugte den mange gange om året.

Han gav desuden en god forklaring på de forskellige typer magnetisme / magnetic susceptibility (“tilbøjelighed”):

 • Diamagnetisme: Frastødes af de magnetiske feltlinier. Han viste et videoklip af en frø der “svæver” i et kraftigt magnetfelt (fordi frøens diamagnetiske vandmolekyler frastøder magnetfeltet. OBS: “Frøen led ingen skade under eksperimenter, og blev sluppet fri kort derefter, hvor den svømmede glad og tilfreds ud i friheden, mod nord”).
 • Paramagnetisme: Forstærker magnetfeltet. De intravenøse kontraststoffer vi bruger til at forkorte et vævs T1-tid er eksempelvis paramagnetiske.
 • Ferromagnetiske: Permanente magneter, kendt fra køleskabet.

Jeg glæder mig allerede til i morgen. Og nåh ja, hele herligheden foregår hos Siemens i Ballerup, så jeg kan cykle til og fra kurset på en halv times tid. Luksus.