Fotogave afleveret

Simone og Chris ville give deres mor en “hjemmelavet” fødselsdagsgave i år. Ønskeseddelen lød på “et godt billede”, så jeg er helt beæret over, at de spurgte mig, om ikke jeg ville hjælpe dem.

Strolling & ROFLing

Vi aftalte at køre en tur til stranden en aften for, at få lidt vand med på billederne og udnytte det varme lys fra solnedgangen. Planen lykkedes, på trods af skyer der drev foran solen og det blikstille vand, der ikke bød på en alt for interessant baggrund.

Selvom det kan virke lidt kunstigt, at skule stille sig ind foran et kamera “med vilje”, var både Simone og Chris hurtige til at slappe af og fjolle og lave sjov. Det gav et par gode efter-grin-smil, som virker rigtig godt på fotografier. Med så grøn en fotograf som de havde med den aften, var der også en del billeder, der endte med at se lidt opstillede ud, men heldigvis var der nok af dem der så mere naturlige ud, til at man kunne undvære de akavede billeder.

Simone & Dennis

Jeg fotograferede hele sættet med mit Nikon D90 med mit Nikon 105mm f/2.8 på. Ideen var at minimere vidvinkelforvrængningen med den effektive fokuslængde på 157mm, samt at få en god separation fra baggrunden ved at bruge tele og stor blændeåbning i kombination. Alle billederne blev taget med f/4, og jeg var som regel 4-5m fra personerne. Det virkede lidt akavet at sidde så langt væk fra dem man skulle instruere og fotografere, og Simone kommenterede også, at det var mærkeligt, at jeg var så langt væk. Måske skulle jeg prøve et 50mm objektiv næste gang jeg skal fotografere personer; Det giver en god balance mellem nærhed og minimal forvrængning. Jeg har sat en Nikon 50mm f/1.4 Gmin egen ønskeliste.

Efterbahandlingen ville jeg have til at se meget naturlig ud, men stadig lidt speciel i forhold til ekstra klare farver og varme i billederne. Dem hvor der drev en sky foran solen blev lidt koldere, så for at farvetemperaturen skulle være gennemgående, hævede jeg temperaturen et par hundrede grader kelvin; Derfor tager jeg altid, uden undtagelse, billeder i RAW-format. Med hensyn til vignette kan jeg simpelthen ikke holde fingeren helt fra den justeringsknap; Billederne har fået lidt vignette, selvom jeg som regel ikke er så vild med overdrevet brug af effekten.

Jeg er stadig igang med at finde ud af, hvor meget jeg vil retouche billeder. Det skulle jo gerne se naturligt ud uden at være kedeligt / hverdagsagtigt. På det her projekt har jeg fjernet en bums eller to og et hår der er blæst ind foran ansigtet, så det forstyrrede for meget. Desuden kan jeg heller ikke lade Lightroom’s Iris Enhance-funktion være. Jeg øver mig på at håndtere funktionen så effekten opnås, uden at det ser for unaturligt ud i øjnene. Udover denne smule cloning og irisfremhævning har jeg ladet billederne tale for sig selv – det er ikke så svært at tage gode billeder af en mors smukke unger.

Simone & The SunsetsHanging at the Beach

For at holde prisen på et tåleligt niveau, brugte jeg Pixum til at få billedene i bog og på papir. Deres fotobogssoftware er forholdsvis let at bruge, og deres produktionstid og produktkvalitet er rigtig god. I forhold til hvad man giver for det, får man rigtig meget for pengene hos Pixum.

Familien blev rigtig glade for bogen og billedet, og jeg har bare lært rigtig meget af hele processen. Og så var det sjovt lige fra optagelse til aflevering! Jeg elsker at fotografere.

Jeg har smidt billederne på flickr – og også denne gang er der flere billeder end de “offentligt tilgængelige”: Kontakt mig hvis du er interesseret i at se hele sættet.

Seeing the Sun SettingRocks on the Beach - Inevitability

En tanke om “Fotogave afleveret”

Der er lukket for kommentarer.