Farvediskrimination

Jeg føler mig krænket. Det er ikke så meget på grund af min hudfarve – ok det har intet med min hudfarve at gøre. Det handler om min farveblindhed.

Jeg kom forbi en større dansk avis’ website, og scrollede mig ned igennem de seneste overskrifter. Jeg kom forbi et reklamebanner, som jeg synes skulle have været sorteret fra:

Jeg har taget diverse IQ-tests fra tid til anden, og jeg skammer mig bestemt ikke, over de reultater jeg har fået. Men fordi jeg er “rød-grøn-farveusikker”, kan jeg ikke svare på hvilket tal der står i prik-cirklen. For mig ser det ud som om der står 21 – men min deduktive logik siger mig, at det nok ikke er tilfældet, eftersom 21 ikke er en svarmulighed på banneret.

Samtidigt tænker jeg “hvilken forskel gør det – med hensyn til ens IQ – om man har et farvesyn, der gør at man kan se det korrekte tal?” Er min IQ lavere end alle dem der kan svare rigtigt? Under alle omstændigheder har jeg ikke været dum nok til rent faktisk at clicke på banneret – heller ikke blot for at se hvem der stod bag en så åndsforladt marketingkampagne.

Igen i dag er jeg således blevet mindet om mit “handikap”. Det sker ikke sjældent. Mindst en gang om ugen føler jeg mig usikker over noget pga. farve, må spørge om hjælp eller forklare at jeg har svært ved farver. Farveblindhed er ikke officielt et handikap, selvom det ofte har indflydelse på min hverdag. Du skal ikke have medlidenhed med farveblinde, men hvis du er tilknyttet reklamebranchen, må du gerne tænke dig om en ekstra gang, før du påstår at jeg er mindre intelligent end andre, fordi du synes farvecirkler er sjove.

Gudskelov er radiografien stadig baseret på monokrome billeder. Indtil videre.