Brændstofregnskab

Efter jeg har fået job i Holbæk pendler jeg 60km hver vej, hver dag. Det bliver dyrt i både brændstof og slitage på bilen. Inspireret af min kære svigerfar har jeg lavet et regneark hvori jeg indfører tallene fra hver kvittering fra tankstationerne jeg fylder bilen op på.

Jeg har lavet et par funky funktioner der regner forskellig statistik ud og viser diagrammer over data jeg indtaster. Det gør det lidt nemmere og sjovere at følge med i forbruget.

Jeg har offentliggjort regnearket med Google Docs (man behøver ikke logge ind): https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Al6NGWNRxSPydFRNcDlZdUJYWkVGOVRZYk9zcTQ1Y3c&hl=da

I regnearket kan man se de funktioner der er tilføjet indtil videre. Jeg regner med at tilføje flere funktioner, når der er mere data at regne på.

Indtil videre er der småting såsom at dato- og firma-felterne datavalideres så man er sikker på at få indtastninger der kan regnes statistik på. Der er automatisk udregnede datafelter, såsom “literpris” og “kilometer per liter”. I “statistik”-arket er der som sagt lidt at se på til at begynde med:

  • Et gennemsnit af “kilometer per liter”-feltet:
    =AVERAGE(Data!H3:H)
  • Et cirkeldiagram over de anvendte tankstationer. Så kan jeg danne mig et overblik over hvor det eventuelt ville være fornuftigt at oprette kontokort henne.
  • Et diagram over kolonnen med de udregnede literpriser, så man kan se udviklingen.
  • Og til sidst min stolthed – et halvårligt forbrug af benzin:
    =SUM(FILTER(Data!E3:E;YEARFRAC(Data!B3:B;MAX(Data!B3:B);2)<0,5))

    Den lange linie summerer de linier i data-arket hvor datoen ligger mindre end et halvt år tilbage i tiden. Når der er gået et halvt år skal der lige tilføjes et “/6” for at få det månedlige forbrug (det er for møgsommeligt at skrive det ind i formlen, så der bliver taget højde for at der endnu ikke er gået 6 måneder siden jeg begyndte at føre regnskab). Det har taget mig lidt tid at finde frem til denne formel, men det lykkedes, og det gav mig en tilfredshedsfornemmelse der var hele øvelsen værd.

I fremtiden vil jeg som sagt tilføje flere ting til statistik-arket. En ide der er simpel at implementere er halvårligt-kilometerforbrug. Den kommer nok snart på. Jeg regner med at finde på flere måder at illustrere mit brændstofforbrug på, efterhånden som det bliver relevant.

Takket være Google Docs kan jeg dele regnskabet med andre, på en dynamisk måde (linket herover fører til den samme fil som jeg opdaterer mit regnskab i i fremtiden). Arket kan downloades (Filer > Download) og kopieres til dit eget regnskab hvis du skulle få lyst til at bruge det.