At slutte på toppen

Igår fik dages, ugers, måneders, års ængstelse en afslutning: Jeg skulle til eksamen i mit bachelorprojekt. En afsluttende prøvelse der gerne skulle være kulminationen af tre et halvt års studier.

Ham jeg skrev opgaven med, var ved det grønne bord som den første på dagen. Eksaminationen foregår ved, at man holder 10 minutters enetale, om noget der er relevant for opgaven, men som samtidigt ikke er et referat af noget af det skrevne. Derefter er der 35 minutter til eksamination: Først et par minutter til at uddybe oplægget, og ellers bare om alt hvad der handler om indholdet i opgaven.

Jeg havde valgt, at mit oplæg skulle handle om etik. Til evalueringen fik jeg at vide, at de først ikke rigtigt kunne se hvad etikken bidrog med til opgaven, men at jeg fik bundet det hele godt sammen i afslutningen af oplægget.

Min opgavemakker og jeg har haft så mange frustrationer og lange dage med samtaler, om hvordan opgaven skulle skrues sammen, at da han kom ud fra eksamensrummet sagde han, at jeg bare skulle gå ind og tale om alt det, vi havde talt om sammen i løbet af opgaveskrivningen. Det er rart, når alt det arbejde man laver, udover det der bliver dokumenteret, alligevel vender tilbage og giver en bonus.

Efter jeg var blevet hørt i de teoretiske emner i bogen, såsom videnskabsteori, MR-teori og litteratursøgning, var der gået 25 minutter, og samtalen gik lidt i stå. Censor pointerede dette, så eksaminator bad mig om, at fortælle om vores projekt. Det var her, at vores lange samtaler under opgaveskrivningen virkelig gav pote; jeg kunne have fortalt i 20 minutter, uden at føle, at det var blevet langtrukket.

Jeg fik noget, der må have været den kedeligste tilbagemelding, jeg nogensinde har fået: “Oplægget var godt. Det og det var godt. Det andet var også godt. Du virkede som om at du havde godt styr på det og det. Og så var det forresten et svært emne I har valgt at skrive om. Derfor får du 12.

Således gik det, at jeg afsluttede min uddannelse med topkarakter. Nu begynder en hverdag, med daglige prøver på mine praktiske evner. Jeg glæder mig.