Ubuntu: Dag #3

Jeg arbejdede i Windows XP hele dagen i skolen, efter at have forsøgt at komme på skolens VPN netværk i 5 minutter. Da dette ikke lykkedes bootede jeg XP. Efter skoletid blev jeg siddende og forsøgte at følge skolens guide for VPN tilslutningen som var skrevet til Ubuntu 8.4 – Altså en præcis 2 år gammel guide. Jeg kunne ikke bruge den til særligt meget – den var både forældet og ikke særligt præcist beskrevet. Eksempelvis stod der at man bare skulle udfylde “access.phoe.dk” og trykke “apply”, og så skrive “CAMPNUNV\brugernavn” og password når man blev bedt om det. Lang historie kort; Det var ikke sådan det skulle gøres. Gad vide om jeg i Open-source-ånden skulle tilbyde dem at skrive en opdateret Ubuntu-VPN-guide?

Med en virkende VPN-forbindelse kan jeg nu lave alt hvad jeg har brug for på skolen i Ubuntu. Success! Det eneste problem er så bare at selvom Open Office er meget kompatibelt er det ikke helt 100% det samme som MS Word – Dette bliver et problem til de kommende opgaveskrivninger. Det holder ikke at smide diverse tekstformateringer ud hver gang man går frem og tilbage mellem Open Office og MS Word og arbejder på en fil. Hvis bare de andre også var forelskede i open-source-ideen…

Med hensyn til den stationære, så mangler jeg (jeg har ikke undersøgt sagen endnu) et godt scanner-program så jeg kan scanne fra bøger til pdf-filer på min Canon Pixma MX310. Ud fra de driverproblemer jeg havde da jeg skulle have den til at udskrive, regner jeg ikke med at det at få scannerprogrammet til at virke ordentligt bliver en dans på roser. Vi får se – jeg undersøger det nok i weekenden.

Nu er klokken 10 minutter over seneste sengetid, og jeg mangler stadig at læse 91 sider til imorgen. Mon jeg får noget ud af at læse det overhovedet? Måske er det her en af de gange hvor man burde prioritere det at være udhvilet i skolen højere end at være “forberedt”.

6 tanker om “Ubuntu: Dag #3”

 1. Hvordan fik du det så til at virke? For jeg sidder her og forsøger – og jeg fandt dig på "access.phoe.dk". Det er jo ikke lige til at få l.. til at virke.

  /Jonas

  1. Hej Jonas! Du er kommet til det rette sted! ;)
   En lille guide til at komme på:

   Først og fremmest skal du være forbundet til "CNGUEST" netværket (jaja, vi tager den fra bunden).
   Du skriver ikke noget om hvilken distribution du kører så jeg går ud fra at det er Ubuntu 10.4 (og evt. netbook remix).
   Kontroller at de nødvendige PPTP-pakker er installeret (Client, Plugin og GNOME UI. Søg på "PPTP" – på min var de allerede installeret).
   Klik på dit Network Manager ikon på processlinjen (?) og gå til VPN Connections -> Configure VPN.
   Under "VPN"-fanen clicker du "Add".
   Vælg "PPTP" (eneste mulighed?) på drop-listen og click "Create".
   Kald forbindelsen noget der giver mening. Jeg foreslår "PH Metropol Campus Net". ;)
   "Connect Automatically" skal være slået fra (jeg kan mærkeligt nok ikke forbinde hvis jeg sætter hak her).
   Ved "Gateway" indtastes "access.phoe.dk".
   Indtast brugernavn og password, fx "radXXXXX" hvis du er på radiografuddannelsen (?).
   I "NT Domain" indtastes "CAMPNUNV".
   Om det gør nogen forskel om du markerer i "Available to all users" har jeg ikke gidet at afprøve. Min er valgt fra…
   Andet skal der ikke pilles ved så tryk "Apply".
   Kæl lidt for dit netværkskort og send god karma mod skolens netværk – nogle gange er det så ustabilt at det har brug for det (dermed sagt at du ikke skal flå håret ud hvis ikke det virker på første forsøg (det skulle det gerne) men vær lidt tålmodig).
   Klik på ikonet på processlinjen igen og vælg VPN Connections -> din ny-oprettede forbindelse.

   Det var en meget pædagogisk gennemgang. Skriv lige en kommentar mere med forbedringsforslag (og om du kunne få det til at virke). Så retter jeg lidt i den og laver et helt blog-indlæg ud af det, til de andre fortabte open-source-tilhængere på skolen der også kunne blive så desperate at de fandt min blog. ;)

   /christian

 2. Se det de ikke fortalte min kone i receptionen var "Først og fremmest skal du være forbundet til “CNGUEST” netværket".

  Og her sidder vi hjemme og blomster med alle ambitionerne, hvorfor vpn når man er inden på deres wifi. Lidt for heftig sikkerhed efter min mening – specielt når det jo ikke tager forbehold for alle de Windows Bots som logger på :)

  /Jonas

  1. Så nu virker det? :)

   Jeg skal ikke gøre mig klog på hvor effektiv sikkerheden er. Jeg ved bare at det er besværligt for mange at komme på, og ikke særligt stabilt. :P

 3. Er det ikke muligt at få OpenOffice installeret på skolens computere, altså bare side om side med MS Office, så du er ude over problemet med dokumentkompatibilitet?

  1. Hvis man kunne få overbevist it-gutten på skolen om at OO skulle ligge på computerne, ville det være en begyndelse. Men klassekammeraterne kigger bare mærkeligt på mig og ryster på hovedet når jeg taler om OO / Ubuntu. :/

   En vid pil efter at få dem til at lægge deres MS Office licens på hylden.

Der er lukket for kommentarer.