Memento mori vs. Carpe diem

“Husk du skal dø” eller “grib dagen”. I mit hoved er forskellen på de to “du kradser alligevel af en dag, så hvorfor ikke gøre noget for andre/dine efterkommere” versus “Gør noget for dig selv, nu, hurtigt, uden at bekymre dig om andre eller fremtiden”.

Jeg gik igennem medicinsk bibliotek på Glostrup hospital og fandt en bog med titlen memento mori, og på bagsiden postuleredes det at dette var et ældre latinsk ordsprog der de senere år nærmest er blevet erstattet af carpe diem. Jeg har i mange år været glad for sidstnævnte, men da jeg i dag opdagede memento mori, fik jeg en følelse af nyopdaget indsigt – en afsløring af en gammel, glemt sandhed.

Gør noget vigtigt før du dør. Ellers er hele livet alt for ligegyldigt.

Jeg vil have en runesten
et efterskrift til fremtiden
mens jeg smuldrer skal bestå et fodaftryk til fremtiden

en markering der gennemhuller glemsomhed
gør mig til en historisk fortælling
i andres fremtid

gør mig til en myte når jeg dør
i andres fremtid
gør mig til en myte når jeg dør
i andres fremtid

Tekst fra Når jeg dør af Sidste Ambulance